Vevői lehetőség

Rugalmasabb feltételekkel alkalmazható a vevői készlet
Rovat: Adó Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A vevői készletek adóoptimalizálási lehetőségeit érdemes és hasznos is kihasználnia a társaságoknak versenyképességük fenntartása érdekében — javasolja az adószakértő. Vevői készletnek vevői lehetőség az eladó tulajdonában lévő, a vevő raktárában vagy a vevő által bérelt raktárban tárolt olyan készlet, amelynél a tulajdonjog átszállásának időpontja az áru vevő általi lehívásától függ, azaz a vevő, vevői lehetőség fizikailag már nála lévő készlet felett később, a raktárból történő kitárolás, lehívás időpontjában szerez tulajdont. Tehát az árukészlet a vevő vagy általa bérelt raktárban van anélkül, hogy a vevő lenne a tulajdonos, mely egyszerűsített konstrukció jól alkalmazható kezdő vállalkozások esetében, ahol még elegendő forrás hiányában teljes raktárkészlet megvásárlására nem nyílik lehetőség, továbbá kezdő gyártó társaságok esetén az alapanyagot, alkatrészeket is érdemes így betárolni, azzal, hogy a vevői készletet a kipróbálás, próbagyártáson kívül nem lehet hasznosítani, használni.

A vevői készlet szabályok változása Magyarországon Január 1-jétől szigorodnak az egyszerűsítés feltételei Szerző: András Szadai Júl 16, WTS hírek Megszokhattuk már, hogy az adórendszerünk évről-évre változik.

Van, vevői lehetőség az Európai Uniós szabályoknak való megfelelés teszi szükségessé iratkozzon fel a bináris opciók jelére nemzeti szabályok változását, de természetesen az is előfordul, hogy más indíttatásból kezdeményeznek változtatásokat a szakpolitikusok.

Hírlevél feliratkozás

Nincs ez másként az általános forgalmi adózás rendszerében található vevői készlet szabályok esetében sem. Cikkemben ezeket, vagyis a vevői készlet szabályok aktuális változásait tekintem át.

befektetési platform NT honnan vásárolhat jeleket a bináris opciókhoz

Miről szól a vevői vevői lehetőség konstrukció? Az eddig is létező intézmény alapján egy külföldi adóalanynak lehetősége volt árukészletet átcsoportosítania egy másik tagállamba anélkül, hogy adószámot kellett volna kérnie abban az államban.

Vevő csoportok

A koncepció értelmében bizonyos feltételek mellett a termékeket a másik tagállamban található leendő vevő raktárába szállította, és arról csak az egyes termékek tényleges felhasználását lehívását követően állított ki — egy közösségi értékesítésről szóló — számlát. A vevői készlet egyszerűsítésnek is nevezett konstrukciónak eddig is volt jó pár feltétele, ezek módosulnak most valamelyest.

Témába vágó friss cikkekért vevői lehetőség a keresőt adozona. Az átmeneti rendelkezések miatt év végéig érdemes lehet másnak eladni vagy visszaszállítani a tavalyi és még régebbi készleteket, ha azok értékesítésére várhatóan év végéig nem kerül sor. Mit jelent a vevői készlet egyszerűsítése? Főszabály szerint, ha az adóalany egyik tagállamból egy másikba továbbít saját terméket azt úgy kell tekinteni, hogy az adóalany a termék feladásának, elfuvarozásának helye szerinti tagállamban teljesít egy közösségen belüli termékértékesítést, a termék rendeltetésének tagállamában pedig egy közösségen belüli beszerzést.

Mi változik? Vevői lehetőség ahogy vevői lehetőség a nyári adómódosító csomagból kiderül, a vevői készlet szabályok az egyszerűsítés alkalmazását illetően szigorúbbak lesznek. A legfontosabb változások: 12 hónapos szabály: a beszállítást követő egy éven belül le kell hívnia a vevőnek a terméket; Átszállítás jelentése: tól az átszállítás tényét is jelenteni kell az összesítő jelentésben; Vevő személye: az átszállítás pillanatában ismernie kell az eladónak a vevő személyét és adószámát.

Szakértőink

A vevői készlet szabályok fenti változása Természetesen figyelemmel kell lenni átmeneti rendelkezésekre is, különösen a már fennálló vevői készletekkel kapcsolatban. Hogyan érdemes felkészülni a vevői készlet szabályok változásaira?

pénzt keresni online füstölve legújabb kereskedési jelek

A 12 hónapos szabály bevezetésével kapcsolatban érdemes felülvizsgálni a jelenleg érvényben lévő szerződéseket, valamint a meglévő partnereknél raktáron lévő vevői készlet forgási sebességét. Amennyiben van olyan üzleti partnerünk, ahol a készlet forgási sebessége lassabb, mint 12 hónap, ott vagy adózási szempontból kell szabályozni ezt a helyzetet, vagy az üzleti modellt kell újragondolni a partnerekkel egyetértésben.

hogyan lehet megnyitni egy demo számla opciókat mik a kereskedési lehetőségek

Az még nem látszik pontosan, hogyan képzeli el az adóhatóság az átszállítás jelentését az összesítő jelentésben, de nagy valószínűség szerint változás lesz az Aas nyomtatványok felépítésében. Az átszállítás tényét eddig nem kellett az összesítő jelentésben szerepeltetni csak a lehívás pillanatában kellett jelenteniígy ezt a változást logisztikai és IT szempontból is követniük kell az adózóknak, esetleg vevői lehetőség kell kezdeményezniük.

A vevő személye és adószáma az esetek túlnyomó részében eddig vevői lehetőség ismert volt az eladók oldalán.

Hírek Rugalmasabb feltételekkel vevői lehetőség a vevői készlet egyszerűsítés, felülvizsgálhatók a meglévő ellátói láncok egyszerűsítés szempontjából A Quick Fixes néven ismert Európai Uniós áfa reform nyomán január 1-jétől megváltoztak a vevői készlet egyszerűsítés alkalmazhatóságára vonatkozó szabályok. A jogszabálymódosítás megengedőbb feltételekkel teszi lehetővé az egyszerűsítés alkalmazását, a bejelentkezési kötelezettség alóli mentesüléshez azonban továbbra is körültekintően szükséges eljárni a logisztikai tervezés során. A vevői készletekre vonatkozó szabályozás célja elsősorban a tagállamok közötti kereskedelem adminisztrációs terheinek csökkentése azáltal, hogy - meghatározott feltételek teljesítse esetén - az eladó mentesülhet a saját áru mozgatása nyomán a célországban keletkező áfa regisztrációs kötelezettség alól. Bár a jogintézmény alapvető jellemzői változatlanok maradtak, egyes, a feltételek teljesíthetősége szempontjából kulcsfontosságú kérdésben az Áfa törvény jelenlegi szövegezése rugalmasabb alkalmazásra ad lehetőséget.

A még pontosabb és alaposabb dokumentálás fontos lesz a jövőben — ha az adóhatóság ellenőrzést kezdeményez az adózóknál, akkor egyértelműen bizonyítani kell majd, hogy ezek az információk minden esetben már az átszállítás pillanatában rendelkezésre álltak.

Milyen más részletszabályokra érdemes figyelni?

Kapcsolódó cikkek:

Mi történik, ha nem tudunk megfelelni a vevői készlet szabályoknak? Amennyiben nem sikerül a vevői készlet szabályok minden feltételét teljesíteni, akkor az adózó nem élhet a vevői készlet egyszerűsítéssel. Ennek következményeképpen a célországban is adószámot kell igényelnünk, és feltehetőleg jelentési kötelezettségünk is keletkezik összesítő jelentés.

Internetes fizetés befektetés nélkül jövedelem az interneten befektetésekkel és nyereséggel

Hogyan kell kezelni a megsemmisült vagy ellopott árut? Előfordul, hogy egy rakomány szállítás közben megsemmisül, esetleg a vevő raktárában tűz üt ki, vagy a kereskedési laptop követelmények tárolt árunak egyszerűen nyoma vész.

További hasznos adózási információk

Ebben az esetben vevői készlet szempontból fontos tudni, hogy pl. Így ebben az esetben is adószámot kell kérnünk, és az árumozgatást is jelentenünk kell mindkét érintett országban. Mit tegyünk, ha a vevőnk nem hívja le a terméket, de más szereplő megvenné azt?

Erre van lehetőség, bizonyos feltételek mellett. A vevői lehetőség hónapos szabályt figyelnünk kell, az új vevőnek is természetesen teljesítenie kell a vevőkre vonatkozó előírásokat, és módosítanunk kell az átszállítási jelentésünket.

Amennyiben az Ön külföldi cége egy magyarországi partner beszállítójaként magyarországi raktárkészletben gondolkodik, vevői lehetőség tanulmányozza át a vevői készlettel kapcsolatos adótervezési lehetőségeket. Írjon nekünk, és szakértőink segítenek Önnek eligazodni a vevői készlettel kapcsolatos vevői lehetőség

Olvassa el is